dne 24. 5. 2022, se žáci tříd 2. KC a 3. CU za doprovodu paní učitelky Moniky Dvořákové vypravili na exkurzi do firmy Mars Wrigley v Poříčí nad Sázavou. Je to firma, která vyrábí celosvětově známé cukrovinky jako např. Skittles, Starburst, Orbit, Twix, Snickers a mnoho dalších. Během této zajímavé prohlídky jsme se dozvěděli, že firma nevyrábí jen cukrovinky, ale i různé italské omáčky nebo jídlo pro domácí mazlíčky značek Whiskas, Pedigree, Royal Canin a další. Pobočka v Poříčí nad Sázavou se zabývá převážně cukrovinkami Skittles, Starburst, Lockets, Solano atd. Nyní vás seznámím s průběhem exkurze. Ihned při vstupu do výrobního areálu se nás ujaly milé slečny, které nám daly jmenovky a rozdělily nás do dvou skupin. Na začátku nám ještě pustily video o bezpečnosti práce a poskytly nám pracovní oděv, který se skládal z bot s tvrdou špičkou, bílého pláště, reflexní vesty, ochranných brýlí, helmy a nakonec ještě špunty do uší.
Jedna skupina se vydala na průzkum samotné výroby cukrovinek. Druhá skupina měla přednášku o samotné firmě, jejím vzniku a historii. Poté se skupinky prohodily.
A co nám vlastně dnešní exkurze poskytla? Především jsme zažili neskutečný zážitek, protože jsme viděli skladování různých surovin, výrobu a hlavně balení cukrovinek. Viděli jsme vlastně každý krok při zhotovení Skittles a dalších cukrovinek. Jak už jsem se zmínila, tato exkurze nám podala mnoho nových informací o tom, že tato firma vyrábí další zajímavé produkty, o které je velký zájem. Velkým přínosem po nás pro všechny bylo to, že po celou dobu exkurze nás provázel velice milý personál, který nám přichystal i menší pozornost v podobě taštiček s cukrovinkami. Myslím si, že i za nepříznivého počasí jsme si dnešní den společně nádherně užili.
Žákyně: Žaneta Zrůbková, třída 2. KC
Poděkování patří vedení společnosti Mars, Poříčí nad Sázavou, vlastně všem, kteří se o naši početnou skupinu po celou dobu odborné exkurze laskavě starali. Během celého dne nám poskytli nahlédnout do příjemného zázemí firmy a hlavně nám byly podány informace na vysoké profesionální úrovni.
Dvouletá doba covidová nebyla příznivě nakloněna těmto vzdělávacím akcím, a proto měli žáci nyní konečně možnost a prostor prožít ,,výuku v terénu“, vidět na vlastní oči např. robotizaci v potravinářské výrobě, plně automatizované výrobní automatizované výrobní linky. Nahlédnout také pod pokličku firemní kultury, propojit své znalosti z teoretického vyučování, ale dozvědět se i možnosti využití pracovní příležitosti v blízkém okolí.
Ráda bych poděkovala všem zúčastněným žákům za disciplinované chování a příjemnou přátelskou atmosféru během celé vzdělávací akce.
Mgr. Monika Dvořáková, učitelka odborných předmětů