Stupeň vzdělání: střední vzdělání s výučním listem
Koncepce oboru vychází z potřeb provozu restauračních a hotelových zařízení, pohostinství a dalších podniků společného stravování. Absolvent získá znalost výroby a přípravy pokrmů teplé a studené kuchyně včetně dietních pokrmů a moučníků.
Ovládá servis pokrmů a nápojů v běžném restauračním provozu, při slavnostních hostinách, rautech, recepcích. Stává se z něj všestranně zaměřený pracovník pro pohostinství, který může pracovat jako kuchař nebo číšník podle požadavků provozu.
Po získání praxe může absolvent provozovat samostatně pohostinské zařízení.
Hotely a restaurace Praha, pivovar Budějovický Budvar, Letiště Václava Havla, Muzeum čokolády a marcipánu Tábor aj.
Odborné soutěže
O pohár blanických rytířů, Gastro Poděbrady aj.
Tematické okruhy
1. ročník:
– Pracovní činnosti spojené s přípravou výrobního střediska
– Předběžná úprava potravin
– Příprava polévek
– Příprava omáček
– Příprava příloh, doplňků k jídlům a salátů
– Příprava bezmasých jídel
– Zásady stolování a chování pracovníků obsluhy
– Inventář na úseku obsluhy
– Gastronomická pravidla
– Jednoduchá obsluha
Bezmasé pokrmy – omeleta
Sýry – workshop
Příprava salátů – soutěž
Předběžná úprava potravin
2. ročník:
– Příprava pokrmů z jatečného masa
– Příprava pokrmů z ostatních druhů mas (ryb, drůbeže, zvěřiny)
– Úpravy mletých mas
– Systémy a způsoby obsluhy a formy prodeje
– Základní forma složité obsluhy
– Společensko-zábavní střediska
– Míšené nápoje
Příprava omáček – soutěž třídy
Masové kuličky – příprava
OV Tehov – příprava menu
Úspěchy v soutěžích
3. ročník:
– Příprava pokrmů studené kuchyně
– Příprava studených a teplých předkrmů
– Příprava moučníků
– Zahraniční kuchyně
– Diferencované a dietní stravování
– Vyšší forma složité obsluhy
– Obsluha v dopravních prostředcích
– Slavnostní hostiny
– Společenská setkání
Poslední leč
Normování
Příprava moučníků – bábovka
Odborný výcvik
Žáci vykonávají odborný výcvik na školních pracovištích a provozovnách smluvních partnerů. Za produktivní práci u smluvních partnerů jsou žáci finančně ohodnocováni. V rámci odborného výcviku a hospodářské činnosti školy zajišťují žáci občerstvení a catering při různých gastronomických akcích.
Žáci se účastní odborných gastronomických kurzů, které rozšiřují jejich odbornou kvalifikaci.
Sociální partneři
Základní informace
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vlašim, Zámek 1