Upozornění: Tento obor nebude ve školním roce 2025/2026 otevřen. Jeho otevření se plánuje až ve školním roce 2026/2027.
Kód oboru: 29-51-E/01
Délka studia: 3 roky
Forma studia: denní
Způsob zakončení: závěrečná zkouška
Stupeň vzdělání: střední vzdělání s výučním listem
Obor je určen pro žáky základních škol se specifickými poruchami učení s ukončenou povinnou školní docházkou.
Tento obor je zařazený do nového stipendijního programu vybraných oborů vzdělání. V průběhu profesní přípravy bude žákům na konci každého školního roku poskytována podpora formou materiálního vybavení zakoupeného z rozpočtu Středočeského kraje.
Absolvent se uplatní zejména v potravinářském průmyslu při vykonávání jednoduchých činností při výrobě potravinářských výrobků, zejména při výrobě cukrářských výrobků, jemného pečiva a trvanlivého pečiva. Je připravován především pro výkon jednodušších činností při skladování surovin a pomocných materiálů. Učí se spolehlivě posuzovat objednané suroviny při přejímce a sledovat jejich jakost při přípravě. Osvojuje si zásady třídění, úpravu a hodnocení surovin k technickému zpracování, manipulaci se surovinami, polotovary a hotovými výrobky, při jejich hodnocení, balení a expedici. Uplatní se při obsluze a jednoduché údržbě strojů a zařízení v potravinářské výrobě.
Náplní oboru vzdělání je hospodaření se surovinami, obsluha strojů a zařízení v cukrářské výrobě. Příprava cukrářských těst a hmot, jejich zpracování na cukrářské výrobky, zdobení výrobků a výroba restauračních moučníků a výroba zmrzlin.
V 1. a 2. ročníku se střídá týden teoretické výuky a týden odborného výcviku ve školní cukrárně. Ve 3. ročníku je v čtrnáctidenních cyklech tři dny teoretické vyučování a zbytek praktické vyučování.
jsou zaměřené na moderní provozy smluvních partnerů. Jde například o cukrovary, pekárny, čokoládovny. Dále se pořádají tématické exkurze dle aktuálně probíraných témat.
Žáci vykonávají odborný výcvik ve školních pracovištích a provozovnách smluvních partnerů. Za produktivní práci u smluvních partnerů jsou žáci finančně ohodnocováni. V rámci odborného výcviku a hospodářské činnosti školy zajišťují žáci občerstvení a catering při různých gastronomických akcích.
Žáci se účastní odborných gastronomických kurzů, které rozšiřují jejich odbornou kvalifikaci.
Sociální partneři
Základní informace
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vlašim, Zámek 1