Stupeň vzdělání: střední vzdělání s výučním listem
Obor je určen pro žáky základních škol se specifickými poruchami učení s ukončenou povinnou školní docházkou.
Absolvent se uplatní zejména v oblasti stravovacích a ubytovacích služeb. Náplní učebního oboru je příprava a ošetření základních druhů surovin určených k výrobě a expedici teplých a studených jídel, nápojů, příloh, výrobků teplé a studené kuchyně. Ovládání techniky výdeje pokrmů, jednoduché obsluhy, ovládání a používání strojů a zařízení v kuchyni.
Prakticky aplikuje osvojené vědomosti a dovednosti z teoretického vyučování do praxe. Absolvent dokáže jednat s lidmi. Ovládá techniky skladování a ošetření potravin a nápojů.
V 1. a 2. ročníku se střídá týden teoretické výuky a týden odborného výcviku ve cvičné a školní kuchyni. Ve 3. ročníku je v desetidenním cyklo 3 dny teoretická výuka a 7 dní odborný výcvik.
Pivovar Budějovický Budvar, Muzeum čokolády a marcipánu Tábor aj.
Odborné soutěže
O pohár blanických rytířů, Gastro Poděbrady aj.
Tematické okruhy
1. ročník:
– Pracovní činnosti spojené s přípravou výrobního střediska
– Předběžná úprava potravin
– Příprava polévek
– Příprava příloh, doplňků k jídlům a salátů
– Příprava bezmasých jídel
– Příprava moučníků a ovocných salátů
2. ročník:
– Příprava omáček
– Příprava pokrmů z jatečného masa
– Příprava pokrmů z ostatních druhů mas (ryb, drůbeže, zvěřiny)
– Úpravy mletých mas
– Zásady stolování a chování pracovníků obsluhy
– Inventář na úseku obsluhy
– Gastronomická pravidla
– Jednoduchá obsluha – základní forma
3. ročník:
– Příprava pokrmů studené kuchyně
– Příprava studených a teplých nápojů
– Příprava moučníků
– Dietní stravování
– Zahraniční kuchyně
– Systémy a způsoby obsluhy, formy prodeje
– Jednoduchá obsluha – vyšší forma
– Společensko-zábavní střediska
– Obsluha v dopravních prostředcích
– Slavnostní hostiny
Odborný výcvik
Žáci vykonávají odborný výcvik ve školních pracovištích a provozovnách smluvních partnerů. Za produktivní práci u smluvních partnerů jsou žáci finančně ohodnocováni. V rámci odborného výcviku a hospodářské činnosti školy zajišťují žáci občerstvení a catering při různých gastronomických akcích.
Žáci se účastní odborných gastronomických kurzů, které rozšiřují jejich odbornou kvalifikaci.
Sociální partneři
Základní informace
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vlašim, Zámek 1